Jerusalemin tanssi

Ilpo Tuomarila:
Jerusalemin tanssi

Jerusalemin tanssi on Ilpo Tuomarilan 1990 kirjoittama näytelmä, joka perustuu korpelalaisuuteen, 1920–1930 -luvuilla Pohjois-Ruotsin ja Suomen Torniojokilaakson alueella vaikuttaneeseen herätysliikkeeseen. Sen perustaja Toivo Korpela toimi aluksi vanhoillislestadiolaisena saarnaajana. Korpelan toiminta alkoi hiljalleen erottua lestadiolaisista näkemyksistä ja hänet erotettiin puhujan toimesta. Mies kuitenkin jatkoi saarnamatkojaan yksin ja keräsi seuraajikseen pienehkön ryhmän. Lahkon johtoon nousi myöhemmin hurmahenkisiä profeettoja, jolloin toiminta äityi ulkopuolelta katsottuna villiksi ja liike alkoi herättää enenevissä määrin huomiota myös julkisuudessa. Kertomusten mukaan korpelalaisten seuroihin kuului erityisesti liikkeen loppuvaiheissa niin seksuaalista siveettömyyttä kuin tolkutonta kiljun juontiakin. Lopulta osa jäsenistä pidätettiin, osa toimitettiin rauhoittumaan Piitimen mielisairaalaan.

Ohjaus Yrjö Juhani Renvall

Ke 30.10. klo 19
To 31.10. klo 19
Pe 1.11. klo 14 ja klo 19

Esityksen kesto n. 1 tunti 45 minuuttia, ei väliaikaa.

Lippuvaraukset arkisin klo 10-15 puh. 050 395 1197 tai teatteri@uta.fi

Liput 12/6 euroa arkisin klo 10-15 puh. 050 395 1197 tai teatteri@uta.fi

Seuraa Jerusalemin tanssin blogia täältä:

Näty yliopistoteatteri, Teatterimonttu, Tampereen yliopiston päärakennus, Kalevantie 4, D-osa

Esityksen oikeudet: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat

Jerusalemin tanssi on visuaalisesti ja auditiivisesti vaikuttava.
 Aikalainen

Ääni, liike, musiikki ja tanssi kuljettavat näytelmää eteenpäin ja tempaavat mukaansa.
Aikalainen

Yrjö Juhani Renvall jättää komeat hyvästit Teatterimontulle.
Aamulehti

Teatterimonttu syttyy yhteen olemassaolonsa riemukkaimmista hetkistä kun Sata salamaa alkaa iskeä tulta.
Aamulehti

Hurmosliikettä avomielisesti käsittelevä ohjaustyö on rohkea teko.
Demokraatti

Näyttelijäntyön opiskelijat hallitsevat kaikki teatterityön tekniikat paremmin kuin useimmat vanhat ammattilaiset. Heidän läsnäolonsa on kaunista.
Demokraatti

Näyttelijöiden määrätietoisuus huokuu ja vakuuttaa uppoutumisesta omana itsenään munaskuitaan myöten tähän hulluuden analyysiin, ei ulkokullaisesti näyttelemällä, vaan yhteisajatus ylinnä voimakkaasti eläen. Vaikutumme ja ihastumme, olemme kaikin aistein sisällä harvinaisessa, ainutlaatuisessa - Jerusalemin tanssissa.
Lahen uutisia

Teatterin tulevaisuudelle Nätyn Jerusalemin tanssi näyttää kirkkaan häikäisevän suunnan pois sisällöltään lahoavasta, viihteellisyyden ja taloudellisen tuottavuuden leimaamasta, laitostuneesta teatteri-instituutiostamme kohti ajattelevaa, kiinnostavaa, hurmaavaa teatteritaidetta.
Lahen uutisia

Kuva: Elias Lahtinen