Rouge Dérangée - Kun giljotiini karkaa käsistä

18.-19.10. Turun Kaupunginteatteri
1.-2.11. Teatteri Vanha Juko, Lahti
14.11. Jyväskylän kaupunginteatteri

Historiallinen kuvaelma hallitsemattoman muutoksen lainalaisuuksista.

Pariisi
Jean-Louis Laya kirjoittaa komedian LAKIEN YSTÄVÄ 1793, kun giljotiini katkoo kauloja ahnaasti; jos teatteri esittäisi kieriviä päitä perinteisin keräkaalikeinoin, moni soppa köyhälistön kortteleissa jäisi keittämättä.
Vallankumousta ensin tukenut Laya kehottaa nyt maailman mullistajia malttiin. Se on epämuodikasta. Pari viikkoa ensi-illan jälkeen kuningas ja kuningatar nousevat mestauslavalle. Marie-Antoinette sattuu astumaan pyövelin varpaille. "Anteeksi, hyvä herra, en tehnyt sitä tahallani", hän pahoittelee.
Vaikka aika on sakeana näinkin hyviä näyttämöllisiä tilanteita, kimakan kiistan aiheuttanut kirjailija näkee parhaaksi paeta kaupungista.

Lontoo
Tapahtumia seuraa chevalier Charles Geneviève Louis Auguste André Timothée d´Eon. Hänellä on vaikuttava cv:
- sotasankari
- salainen agentti Pietarissa (salan pikantein piirre: toimiminen tsaaritar Elisabethin hovineitona)
- törkykirjallisuuden keräilijä

Vallankumousta edeltävinä vuosikymmeninä Englannissa julkaistaan runsaasti Ranskan poliittista eliittiä töhrivää skandaalimateriaalia, jota salakuljetetaan naapuriin. Pestattuna journalistisen rämeen kuivattajaksi, d´Eon masinoi kirjarovion, jossa roihahtaa kuningasparin seksuaalisuutta räikeimmin rääviskelevän panettelukimaran koko painos. Myös d´Eon itse saa keltaisessa lehdistössä kiljuvia lööppejä: tuhansia puntia lyödään Lontoon pelipöytiin vedoissa: d´Eon, mies vai nainen?

Ranskan vallankumous, ristiinpukeutuja d´Eon ja LAKIEN YSTÄVÄ ovat historiallinen aineisto; esitys on tätä päivää.

Näyttelijät Näty IV:
Maruska Verona, Johanna Kuuva, Maiju-Riina Huttunen, Anna Ackerman, Aleksi Holkko, Tiia Ollikainen
Lavastus ja juliste: Markku Mäkiranta
Pukusuunnittelu ja nukke: Tiina Helin
Pukujen ompelu: Anna Reilin ja Suvi Pouttu
Valosuunnittelu: Jonna Rautala

Käsikirjoitus & ohjaus: Hanno Eskola

ENSI-ILTA perjantaina 5.10.2012  klo 19 Teatterimonttu, Tampere

Kesto n. 1 tunti 30 minuuttia (ei väliaikaa)

Kuva: Markku Mäkiranta