50-vuotias Näty silloin ja nyt

Vuonna 2017 Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelma Näty täyttää 50 vuotta. Näty on rohkea, vahva ja ennakkoluuloton viisikymppinen, joka syntyi suurten muutosten pyörteissä. Tuolloin 35-vuotias Yhteiskunnallinen Korkeakoulu siirtyi Helsingistä Tampereelle vuonna 1960, ja samana vuonna valmistui uusi päärakennus. 1966 korkeakoulun nimi muutettiin Tampereen yliopistoksi. Oli aika näyttelijäkoulutuksen syntyä.

Nätyn toiminta käynnistyi tammikuussa 1967, jolloin taiteilijapolkunsa aloitti ensimmäinen ammattinäyttelijäkurssi. Koulutuksella oli selkeä tavoite: suomalaiset teatterit tarvitsevat ammattitaitoisia näyttelijöitä, kouluttakaamme heidät siis itse! Sama pätee edelleen: Nätyltä valmistuu taiteellisesti ja ammatillisesti osaavia, monipuolisia, omaa työtään arvostavia ja sitä yhteiskunnallisesti perustelemaan kykeneviä taiteilijoita. Lisäksi nykypäivän näyttelijältä vaaditaan laajaa yleissivistystä ja sellaista asiantuntijuutta, johon nimenomaan yliopisto-opinnot valmistavat. Syksyllä 2016 aloittanut Nätyn kaikkien aikojen 20. vuosikurssi suorittaakin ensin kolmivuotiset, ilmiöpohjaiset kandidaatin opinnot, minkä jälkeen se siirtyy kaksivuotisiin tutkimuksellisiin maisterin opintoihin.

Korkeakoulutasoinen ja -muotoinen taiteilijakoulutus Tampereella on suomalaisen taiteen ja kulttuurin voimavara, jonka saavuttaminen on vaatinut paitsi intoa ja lahjakkuutta myös paljon työtä. Historia todistaa, ettei sitä voi pitää itsestäänselvyytenä. Suomessa yliopisto-opetus ja -tutkimus tuntuvat yhä enenevässä määrin olevan riippuvaisia nopeasti muuttuvista poliittisista ja taloudellisista suhdanteista. Pitkäjänteisen, taiteellisesti, taidollisesti ja tiedollisesti korkeatasoisen taiteilijakoulutuksen säilyminen Tampereen yliopistossa edellyttääkin yliopistoyhteisön yhteistä näkemystä ja tahtoa, periksiantamattomuutta.

Teatteri on työtä mielekkään ihmiselämän, moniäänisen yhdessäolon ja kestävän maapallon puolesta. Tätä työtä Näty haluaa olla tekemässä myös tulevaisuudessa. Sillä: onko ihmiskunta koskaan saanut aikaan mitään merkittävämpää ja kestävämpää kuin taide?

Pauliina Hulkko