Uuden ajan alku

Perjantai 1.8.2014 on erityinen päivä. Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyllä aloittaa työnsä uusi opettajatiimi, johon minun lisäkseni kuuluvat yliopistonlehtorit Minna Hokkanen, Mikko Kanninen, Samuli Nordberg, Sanni Orasmaa ja Tiina Syrjä. Näiden hienojen työlleen omistautuneiden taiteilijoiden ja pedagogien ohjauksessa maisteriopintoihin siirtyy kaksitoista nuorta taiteilijaa, joiden rinnalle astuu elokuun lopussa Nätyn kaikkien aikojen 19. näyttelijäkurssi. Ensimmäinenhän käynnistyi jo vuonna 1967.

Elokuun ensimmäisenä vuonna 2014 Itä-Ukrainassa soditaan, Palestiinassa käynnistyy kolmen päivän tulitauko. Syyriassa soditaan jo neljättä vuotta. Irakissa ja Libyassa eletään sodankaltaisissa oloissa.

Kotimaassa päättäjät ovat huolissaan Venäjän-vastaisten talouspakotteiden vaikutuksesta Suomen talouteen. Yli 15 000 kiinteistöä on edelleen ilman sähköä ukkosmyrskyjen jäljiltä. Utsjoella aurinko laski eilen kaksi kertaa.

Tampereella rantatunnelityömaalta kumajavat jokailtaiset räjähdyksen äänet. Keskustorin häiriökäyttäytyminen halutaan suitsia valvontakameroiden ja vartijoiden voimin. Pitkä hellejakso on nostanut Koukkuniemen vanhainkodin potilashuoneiden lämpötilat kolmeenkymmeneen. Perjantaista lähtien kaupunkilaiset voivat raportoida nettiin kaupungin uimarannoilta saamistaan vatsatautioireista.

Mitä tekemistä ja sanottavaa teatterilla voi olla tässä ajassa? Millaista teatteria tällainen aika tarvitsee? Mitä se ansaitsee? Miten teatteri osaisi olla mukana yhteiskunnassa ja osallistua ihmisten jokapäiväiseen elämään? Voisiko sen avulla hälventää ennakkoluuloja ja purkaa väkivaltaan johtavia mekanismeja? Pystyisikö teatteri edistämään ihmisten välistä yhteisymmärrystä ja avointa keskustelua? Voisiko näyttelijän tehtävään sisältyä katsojien itseymmärryksen ja omanarvontunnon vahvistaminen, henkisyyden lisääminen ja ihmisolioiden globaalin vastuun kasvattaminen?

Teatteri paitsi viljelee hyvyyttä ja kauneutta, ravitsee, niin myös paljastaa vääryydet. Se osaa ravistella antamalla äänen vaietulle. Se kykenee tuomaan kokemuksen piiriin erilaisen, omituisen ja epämuotoisen. Se pystyy käsittelemään asioita, joita ei ole olemassa ja jollaisia emme vielä edes osaa kuvitella. Teatteri on mahdottoman esittämisen ja epätodennäköisen lihaksi tekemisen laji, jonka tulee tarvittaessa olla myös ankara, itsepäinen, hankala ja jopa käsittämätön.

Nätyllä annettava näyttelijänkoulutus pyrkii rakentamaan parhaat eväät monipuolisen, omaleimaisen, rohkean ja kokonaisvaltaisen psykofyysisen näyttelijäntaiteen ammattimaiselle harjoittamiselle. Tämän se tekee ennakkoluulotonta, vastuullista ja keskustelevaa pedagogiikkaa harjoittaen. Lisäksi näyttelijänkoulutuksessa pyritään vahvistamaan opiskelijoiden itseymmärrystä ja omanarvontuntoa, tukemaan heidän henkistä kasvuaan ja kykyä kantaa vastuuta luomakunnasta. Samalla tehdään mahdolliseksi nuorten näyttelijöiden kokea työnsä merkittäväksi, arvokkaaksi ja yhdessä jaettavaksi – sekä synnyttää jotakin aivan uutta, ennen arvaamatonta ja yllättävää.

Pier Paolo Pasolini kirjoitti vuonna 1968 julkaistussa Uuden teatterin manifestissaan seuraavasti:

Teatteri jota odotatte, ei tule uudenuutukaisenakaan olemaan teatteria, jota olette odottaneet. Sillä uutta teatteria odottaessanne odotatte sitä väistämättä sen ymmärryksen rajoissa, joka teillä jo on. Lisäksi jotakin odottamastanne on jossain muodossa jo olemassa. Oli kyseessä sitten teksti tai esitys, kukaan teistä ei voi vastustaa kiusausta sanoa: "Tämä on teatteria" tai "Tämä ei ole teatteria" tarkoittaa, että teillä on jo syvälle juurtunut käsitys siitä, mitä teatteri on. Mutta kuten hyvin tiedätte, suurimmatkaan uudistukset eivät koskaan tapahdu ajatuksen, vaan aina konkretian tasolla. Siksipä niiden totuus ja tarpeellisuus ovat auttamatta säälittäviä, ärsyttäviä ja turhauttavia: niitä ei joko lainkaan tunnisteta uudistuksiksi tai niistä puhutaan ikään kuin ne olisivat jo aikansa eläneitä.

Toivotan kaikille uusille ja vanhoille nätyläisille voimaa, rohkeutta ja iloa heidän työhönsä taiteen, opetuksen ja opiskelun saralla. Lisäksi toivotan kaikki tamperelaiset tervetulleiksi erilaisiin, lukuvuoden mittaan Nätyllä järjestettäviin esityksiin ja tilaisuuksiin: tulemaan ravituksi ja ravistelluksi, katsomaan, kuulemaan ja kokemaan jotakin uutta!

Tampereella 1.8.2014

Pauliina Hulkko