TEHDÄÄN POLITIIKKAA! Yhteiskunnallisia esitysalustoja etsimässä 5.-7.2.2020

23.1.2020

Nelia Naumanen: Hautajaiset avohakkuille

TEHDÄÄN POLITIIKKAA! Yhteiskunnallisia esitysalustoja etsimässä -tapahtumat

Miten oppia tunnistamaan omat etuoikeudet ja olla parempi liittolainen?

Miten haastaa Suomen valtionyhtiö Fortum osuudestaan uuden Datteln 4 -hiilivoimalan avaamiseen Saksassa?

Missä Avohakkuut historiaan -lakialoite menee nyt? Voidaanko jo pitää hautajaiset avohakkuille?

TEHDÄÄN POLITIIKKAA! Yhteiskunnallisia esitysalustoja etsimässä on opintojakso, jonka tarkoituksena on synnyttää ymmärrystä teatterin, esityksen ja poliittisen vaikuttamisen kohtaamispisteistä sekä tutkia käytännössä, millaisen vuorovaikutteisen esitystapahtuman niiden välille voisi rakentaa. Opintojaksossa yhteistyössä on toiminut Politiikasta -lehti, jonka sisältöä opiskelijat ovat hyödyntäneet pohtiessaan esityksen sisältöä ja erilaisia esitysalustoja.

TEHDÄÄN POLITIIKKAA! Yhteiskunnallisia esitysalustoja etsimässä -opintojaksolla työryhmät ovat luoneet kolme yhteiskunnallista esitysalustaa, joita tarkastellaan yleisölle avoimissa tapahtumissa:

1. Uuden vuosikymmenen teekutsut, keskiviikkona 5.2. klo 18–21, Teatterimonttu

2. Paneelikeskustelu metsäpolitiikasta, torstaina 6.2. klo 18-19, Tampereen yliopiston Café & Aula Toivo.

3. Tiedotustilaisuus: FORTUM JA UNIPER -esitysprosessi, perjantaina 7.2. (paikka & aika TBA)

Tapahtumakuvaukset:

1. UUDEN VUOSIKYMMENEN TEEKUTSUT

Keskiviikkona 5.2. klo 18–21 Teatterimontussa (Tampereen yliopisto, Päätalo, Kalevantie 4)

Teekutsut ovat perinteisesti olleet loistava kehys kohtaamiselle. Kohtaaminen on hiipuva, mutta sitäkin tärkeämpi elementti yhteiskunnassamme ja ajassamme, joka pyrkii jakamaan ihmisiä ryhmiin ja erottamaan nämä ryhmät toisistaan.

Me kuitenkin uskomme, että vain kohtaamalla voimme tavoittaa toisen ihmisen ja ymmärtää ytimen siitä, mikä tekee meistä ihmisiä: empatia, yhteisöllisyys ja kyky ottaa muut huomioon.

Kutsummekin sinut uuden vuosikymmenen teekutsuille! Tule paikalle ja tavoita se, mikä tekee juuri sinusta tärkeän tyypin taistelussa eriarvoisuutta vastaan. Jokaisella meistä on kyky olla niiden puolella, joiden on vaikea saada äänensä kuuluviin – jokaisella meistä on kyky kuunnella. Ja juuri keskustelu ja kuuntelu ovat teekutsujen ydin.

Työryhmä: Miko Petteri Jaakkola, Tommi Kokkonen, Anna-Maija Oka, Ella Rantanen ja Arttu Soilumo.

2. HAUTAJAISET AVOHAKKUILLE

Paneelikeskustelu metsäpolitiikasta
Torstaina 6.2.2020 klo 18-19 Café & Aula Toivo (Tampereen yliopisto, Päätalo, Kalevantie 4)

Kutsumme teidät keskustelemaan metsäpolitiikan asiantuntijoiden kanssa Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteesta sekä metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Illan aikana nähdään myös työryhmän Eduskuntatalon portaille tekemästä Hautajaiset avohakkuille – performanssista koostama videoteos ja kuullaan, miten he ovat pyrkineet tekemään näkyväksi maa- ja metsätalousvaliokunnassa käsittelyssä olevan kansalaisaloitteen. Kyseessä on itsenäisen taideryhmän tekemä performanssi, joka tukee lakialoitetta, mutta ei ole osa virallista Avohakkuut historiaan -kampanjaa.

Työryhmä: Anna Böhm, Talvikki Eerola, Nelia Naumanen, Santeri Niskanen ja Inkeri Raittila

Lisää kansanlaisaloitteesta: http://avohakkuuthistoriaan.fi

3. Tiedotustilaisuus: FORTUM JA UNIPER -esitysprosessi

Tervetuloa What the F*rtum? -esittelytilaisuuteen perjantaina 7.2.2020 klo 11
Kansallisteatterin pieni näyttämö Willensauna, 2. kerroksen lämpiö (Läntinen Teatterikuja 1, Helsinki. Sisäänkäynti Kaisaniemenpuiston puolelta)

What the F*rtum? Kyseessä on What the F*rtum? -produktion avoimet harjoitukset, joihin osallistumalla saat jo etukäteen maistiaisen viestistä, jonka viemme yhtiökokoukseen.

Opiskelijat ovat huolissaan valtionyhtiö Fortumin kasvaneesta hiilivoimaomistuksesta. Fortum on ostanut enemmistöosuuden energiayhtiö Uniperista, jonka kasvihuonepäästöt ovat suuremmat kuin koko Suomella yhteensä.

Opiskelijat ryhtyvät osakkeenomistajiksi ja vaativat suoraan yhtiöltä vastausta siihen, onko Fortum sitoutunut hiilivoiman alasajossa Pariisin ilmastosopimuksessa määritettyyn aikatauluun. Fortum ei ole antanut tyydyttävää vastausta, joten perjantaina 7.2. opiskelijat ilmoittavat jatkotoimenpiteistään.

Työryhmä: Heli Hyttinen, Inke Koskinen, Samuel Kujala, Sofia Smeds ja Hilma Toivonen.

Opintojakson opettaja: Esitystaiteilija, näyttelijä Laura Marleena Halonen.