Nätyn monologiesitykset Tampereella huhtikuussa 2018

Tiistai 24.4. klo 14 ja 19 Monologit

Teatterimonttu, Tampereen yliopiston päärakennus, D-osa

Torstai 26.4. klo 12-18 Monologifestivaalit

Helmikuun Monttu auki -illassa pääosassa oli näyttelijän omaäänisyys. Nätyn toisen vuosikurssin opiskelijat esittivät kevään Oma ääni- opintojakson johdantokurssilla ja siihen yhdistetyllä ruumiillisen dramaturgian jaksolla työstettyä materiaalia. Näytelmistä valitsemistaan, itse kirjoittamistaan sekä dokumentaarisen materiaalin pohjalta muotoilemastaan aineksesta kukin opiskelija oli luonut oman pienen kokonaisuutensa, minimonologin. Esitysten yhteinen teema oli identiteetti, toisen vuosikurssin keväällä 2018 käsittelemä ilmiö.

Opintojaksolla etsittiin ilmaisullista ja näyttämöllistä muotoa pienille ja suurille, sisäisille ja ulkoisille, valmiille tai keskeneräisille, henkilökohtaisille ja julkisille ajatuksille identiteetistä, joiden näyttämönä oma ruumis ja sen mahdollisuudet toimivat. Toisen näyttämön muodosti Montun lattia, johon jokainen opiskelija rajasi maalarinteipillä oman esityksensä areenan. Katsoja toivotettiin tervetulleeksi Minimonologimessuille – esitystapahtumien keskellä kuljeskelemaan, niitä kierrellen tutkailemaan!

Opintojaksoon sisältyi Nätyn yliopistonlehtori Minna Hokkasen vetämä monologityöskentelyn johdantojakso, jolla dosentti Päivi Fadjukoffin Jyväskylän yliopistosta luennoi identiteetistä elinikäisenä kehitysprosessina, sekä Nätyn yliopistonlehtori Tiina Syrjän ja tohtoriopiskelija Hanna Mattilan Elävä runo -kurssi yhdessä kirjallisuustieteen opiskelijoiden kanssa. Ruumiillisen dramaturgian yhteiskurssin opettajina toimivat professori Esa Kirkkopelto Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta ja Minna Hokkanen.

Tammi-helmikuun osuudet toimivat johdatuksena kevään Oma ääni -kurssin aikana syntyville, laajemmille monodraamaesityksille, jotka saavat ensi-iltansa huhtikuussa viikolla 17 Tampereella ja Helsingissä.