Näty tukee Tampereen Työväen Teatteria

19.1.2018

Big Stage -yhteistyökurssi, TTT Suuri Näyttämö, 2009 – Kuva: Kimmo Karjunen

Teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn näkemys Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämästä Ehdotuksesta taide- ja kulttuurilaitosten rahoituksen uudistamiseksi

Me Nätyllä olemme huolestuneita Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotuksesta lopettaa Tampereen Työväen Teatterin erityisrahoitus sekä sen aiheuttamasta, noin 20 prosentin vuosittaisesta leikkauksesta teatterin budjettiin.

Näemme, että yksittäisen teatterin avustuksiin kohdistuvana leikkaus on kohtuuton, ja se asettaa TTT:n tulevaisuuden vaakalaudalle. Talouden äkkinäinen romahduttaminen ei rohkaise mitään teatterilaitosta rakenteelliseen kehittämiseen eikä taiteelliseen uudistumiseen. Näin suuri tamperelaisiin – ja laajemmin Pirkanmaan alueella toimiviin – teattereihin suuntautuva rahoitusleikkaus ei myöskään edistä suomalaisen teatterin alueellista tasa-arvoa.

Taiteellisten saavutustensa lisäksi Tampereen Työväen Teatteri on ollut aktiivinen toimintansa avaamisessa myös teatterin seinien ulkopuolelle. Se tekee monipuolista yhteistyötä tamperelaisten ja muualla sijaitsevien oppilaitosten kanssa. TTT onkin yksi Nätyn tärkeimmistä yhteistyökumppaneista. Olemme tehneet vuosien varrella esitys- ja opetusyhteistyötä, ja monet opiskelijoistamme suorittavat ammattiharjoittelunsa teatterissa. Lisäksi TTT on ollut johdonmukainen kiinnittäessään taiteelliseen ensembleensa nimenomaan yliopistokoulutettuja näyttelijöitä.

Nätyn näkökulmasta taidelaitosten valtionrahoituksen uudistaminen on tervetullut ponnistus. Rahoituksen ajantasaisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi saattaminen erilaiset rakenteet ja niiden tarpeet tunnistaen ei kuitenkaan voi tapahtua yksittäisen teatterin kustannuksella.

Teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn puolesta
Pauliina Hulkko, teatterityön professori